Karate

"A Karate célja nem a győzelem, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése." (Funakoshi Gichin)

Kapcsolat

Jelentkezés és információ az edzéseken személyesen vagy telefonon Turák Péter senseinél: 06(30)9452085

E-mail: sensei@karateedzes.hu, turakapita@gmail.com

A karate

Bodhidarma (japán nevén Daruma), egy indiai szerzetes i.sz. 520 körül vándorlásai során eljutott Kínába. Az ő nevéhez fűződik egy olyan testedzési és önvédelmi rendszer kidolgozása, amely egyszerre szolgálta a szerzetesek egészségének megőrzését, ugyanakkor segítette őket a hosszú vándorútjaikon ért gyakori rablótámadások ellen megvédeni magukat. Hosszú évek során az egykor Bodhidarma által alapított kolostor szerzetesei rettenthetetlen harcosok hírébe kerültek. 


A harci rendszer következő állomása Okinawa szigete volt. A Kínából származó harcművészet, a helyi küzdőmodorokkal összeolvadva önálló fejlődésnek indult. A pusztakezes küzdelmi módszerek tökéletesítését kényszer szülte, ugyanis a sziget az évszázadok során többször "gazdát" váltott, az éppen aktuális uralkodónak pedig mindig fontos volt, hogy a helyiek számára - az esetleges ellenállást megelőzendő - megtiltsa a fegyverviselést.

Az 1300-as évek közepén a király rendeletben tiltotta meg polgári személyek számára a fegyverviselést. Az 1600-as évek elején a szigetet japán katonaság szállta meg, és a fegyverviselést ezután minden okinawai számára megtiltották. A sziget lakosai számára a fosztogatók megfékezése érdekében létszükséggé vált egy fegyvertelen önvédelmi módszer kidolgozása Az ellenálláshoz a japánokkal szemben mindennapi eszközöket kezdtek alkalmazni, és így alakult ki a sajátos okinawai fegyverhasználat, amely a pusztakezes küzdelem művészetének része lett.

Japán fokozatosan bekebelezte a szigetet, és idővel a harci művészetek gyakorlását is engedélyezte. Az Okinawa-te elnevezést felváltotta a karate-jutsu elnevezés, itt a kara-jutsu a „kínai kéz művészeté"-t jelentette. Később a „kara" szót más jellel írták le, ami az azonos ejtés ellenére üreset jelentett.

Mindazonáltal a karate világhódítása azzal kezdődött, hogy egyenlő rangra emelkedett az ősi japán küzdősportokkal, ezzel komoly elismerésre szert téve. Az egykor az ellenfél harcképtelenné tételére kifejlesztett ősi módszer régen is folyamatosan alakult és ma is egyre változik: harcművészetként egyszerre táplálkozik a múltból, és állandóan megújul.

Kapcsolódó linkek: 

A négy nagy karatestílus

A Hayashi-ha shito-ryu

A Hayashi-ha shito-ryu Magyarországon

Mesterünk Hanshi Julius Thiry

International Hayashi-ha Shito-ryu Federation