Karate

"A Karate célja nem a győzelem, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése." (Funakoshi Gichin)

Kapcsolat

Jelentkezés és információ az edzéseken személyesen vagy telefonon Turák Péter senseinél: 06(30)9452085

E-mail: sensei@karateedzes.hu, turakapita@gmail.com

Hanshi Julius Thiry

Hanshi Julius Thiry Budapesten született 1938-ban. Mint lelkes korcsolyázó és bokszoló, a Hadsereg Boksz Klub csapatának tagjaként olyan olimpiai érmesekhez csatlakozott, mint Papp László. Kezdetektől fogva elitsportoló-képzésben részesült, megtanulhatta, milyen követelményekkel és privilégiumokkal jár az ötvenes években a legkiválóbb sportolók közé tartozni. Bár a sport révén hozzájuthatott a korban elérhető összes kedvezményhez, életmódja nem akadályozta meg a tizenhét éves fiatalembert abban, hogy felismerje a rendszer elnyomó jellegét. Thiry csatlakozott a szabadságharcosok hazafias csoportjához.

A forradalom leverése után útja először Ausztriába, majd Németországba vezetett, ahol első találkozása a karatéval a véletlen műve volt. Árnyékbokszolást gyakorolt éppen az egyetem tornatermében, amikor meglátta egy japán diáktársát, amint kata mozdulatokat gyakorol. Megkérdezte tőle, mire való mindez, majd felajánlotta, hogy mérjék össze a tudásukat. A diák legyőzte őt, de abban a pillanatban meg is győzte a karate értékeiről. "Európában a láb használata a verekedésben nem számított elegáns dolognak, csakhogy az ellenfelem azt tett velem, amit akart. Ez elég is volt ahhoz, hogy a továbbiakban karatézni tanuljak boksz helyett", idézte fel a múltat Julius Thiry.

A tudásvágy sokféle ismeretanyag összegyűjtésére sarkallta, ezért Japánba utazott, hogy ott több éven át elmélyülhessen a karate művészetében. Osakában Teruo Hayashi nagymester fogadta tanítványául. Egyetlen nem japánként a képzési folyamat nemcsak megterhelő, hanem néha megalázó is volt számára, de a kitartásnak végül komoly előnyei lettek – még az Egyesült Államok karatéjára nézve is.

Jelenleg Thiry mester az International Hayashi-ha Shito-ryu világszervezet 8. danos vezetője. Korábban az Egyesült Államok Karate Szövetségének (USANKF) volt elnöke, tagja volt a Karate Világszövetség (WKF) Bírói Bizottságának, és egészen visszavonulásáig a Pánamerikai Karate Szövetség szakmai alelnöke volt.

Hanshi Thiry alapította meg 1966-ban Seattle-ben Washington Állam Karate Szövetségét (Washington Karate Association), amely magas színvonalon felkészült karatékák ezreit bocsátotta ki, és több száz nemzeti és nemzetközi érmet szerző versenyzővel büszkélkedhetett. 1972-ben, a párizsi világbajnokságon, hogy elősegítse a legfiatalabb korosztályok bevonását a sportágba, 7 éves gyerekekkel mutatott be szinkron katát. Ma már a gyermekek képzése világszerte elválaszthatatlan a karate klubok működésétől. A nők ugyancsak fontos tagjai a Washington Állami Karate Szövetség diáktagozatának, és egyúttal a legütőképesebb éremszerzői az USA válogatottjának. Ma a nemzeti szövetség tagjainak 40 százaléka nő.

Julius Thiry karate bírói pályája a világ elsőszámú karate bírójának, Soke Teruo Hayashinak a felügyeletével indult el, és odáig fejlődött, hogy 2001-es visszavonulásáig több mint 17 éven át operatív vezetője volt a WKF háromfős Bírói Bizottságának.

Az USA válogatottjának edzőjeként tanítványának tudhatta az Egyesült Államok mindmáig egyetlen férfi WKF kata világbajnoki éremszerzőjét. Tanítványai 290 nemzetközi érmet szereztek, és eljutottak a legmagasabb helyezésekig az összes meghirdetett kategóriában. Egyetlen másik amerikai iskola sem volt ennyire eredményes. Hanshi Thiry edzői pályájában minden más tényezőnél fontosabb szerepet játszott az a következetesség, hogy elsődlegesen a karate-do művészetét, másodsorban pedig a sport többi erényét sajátíttatta el tanítványaival.

Kapcsolódó linkek: 

A Hayashi-ha shito-ryu Magyarországon

International Hayashi-ha Shito-ryu Federation