Karate

"A Karate célja nem a győzelem, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése." (Funakoshi Gichin)

Kapcsolat

Jelentkezés és információ az edzéseken személyesen vagy telefonon Turák Péter senseinél: 06(30)9452085

E-mail: sensei@karateedzes.hu, turakapita@gmail.com

A shito-ryu hazánkban

Shihan KURDI GÁBOR 2. danos Shotokan mesterként 1984-ben meghívást kapott Thiry mestertõl az Amerikai Egyesült Államokba. Itt ismerkedett meg a Shito-ryu karatéval. Thiry mester személyiségének és tanításának köszönhetően, valamint a Soke Hayashiról szerzett információi hatására, Shihan Kurdi a Hayashi-ha Shito-ryu stílus és Hanshi Thiry mellett kötelezte el magát.

Hazatérte után saját klubjában, az Állatorvostudományi Egyetem Sportegyesületében tartott Shito-ryu edzéseket. Elmondása szerint igencsak meg kellett küzdenie azért, hogy tanítványai megértsék: a fejlődéshez és az elmélyüléshez a karatéban óriási segítséget kaphatunk az amerikai Shito-ryutól és Thiry mestertől.

Az ASE után a Miskolci Justitia Egyesület, majd a BKV Előre Egyesület csatlakozott a Hayashi-ha Shito-ryuhoz. A ma harminchat klubot számláló szakág eredetileg e három klub tanítványaiból áll össze. A Hayashi-ha Shito-ryu olyan gyorsan terjedt el Magyarországon, hogy 1986-ban hatszáz fõs edzõtábort szerveztek Tiszafüreden, amelyet Hanshi Thiry és többszörös vb-érmes tanítványa, később felesége, Sensei Katherine Jones vezetett.

1991-ben Shihan Kurdi megszervezte a körcsarnokban az elsõ Mikulás-kupát, amelyre külföldi csapatokat is meghívott. Thiry mester segítségével nagylétszámú amerikai csapat is részt vett a rendezvényen. A versenyen 14 ország 600 versenyzője vett részt, és a nézõk alig fértek be a sportcsarnokba. A verseny ezután Miskolcra került. Shihan Dr. Mészáros János további tíz alkalommal rendezte meg. Ez a versenysorozat a magyarországi Hayashi-ha Shito-ryu egyik legnagyobb sikere, volt év, amikor több mint 45 ország 2700 versenyzője szerepelt rajta.

Fekete övre és további dan fokozatokra Hanshi Julius Thiry vizsgáztatja a hazai Hayashi-ha Shito-ryusokat.

Magyarországon 1. DAN fokozatig vizsgáztathatnak:

Shihan Kurdi Gábor 6.dan
a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke
a Hayashi-ha Shito-ryu magyarországi szervezetének elnöke,

Shihan Dr. Mészáros János 6. dan
a Nemzeti Sportszövetség általános alelnöke
a Magyar Karate Szakszövetség elnöke
a Hayashi-ha Shito-ryu magyarországi szervezetének alelnöke

Kapcsolódó linkek: 

Mesterünk Hanshi Julius Thiry

International Hayashi-ha Shito-ryu Federation