Karate

"A Karate célja nem a győzelem, hanem a gyakorlatok tökéletesítése és a jellem fejlesztése." (Funakoshi Gichin)

Kapcsolat

Jelentkezés és információ az edzéseken személyesen vagy telefonon Turák Péter senseinél: 06(30)9452085

E-mail: sensei@karateedzes.hu, turakapita@gmail.com

Felnőttedzés GY.I.K.

» Ki lehet-e próbálni az edzéseket?

Igen, két alkalommal. Utána kell dönteni a beiratkozásról.

» Milyen ruhában kell karatézni?

Az edzéseken a karatésok karate ruhában (gi-ben) vesznek részt, és mezítláb vannak. Eleinte azonban megfelelő a rövidnadrág vagy melegítőalsó, illetve egy póló. A karate ruhák későbbi beszerzésében segítünk.

» Lehet-e garantálni, hogy meg tudom majd védeni magam az utcán?

Bár a karate önvédelmi sportág, garantálni ilyet nem lehet. Természetesen a karate növeli az esélyeket, azonban arra neveljük a tanítványainkat, hogy ne, legfeljebb csak veszélyhelyzetben használják jártasságukat.

» Teljes erőből ütik, rúgják-e egymást az edzéseken?

Nem. Nálunk a technikák pontosságán van a hangsúly, amelyeket, úgymond, kontrollálunk. Vagyis a fejhez legfeljebb hozzáérni szabad, testre pedig félerősen dolgozunk. Igyekszünk vigyázni mind a magunk, mind a többiek testi épségére.

» Mikor lesz valaki feketeöves?

Heti két-három edzéssel nyolc-tíz év alatt. A karatésok övvizsgákon keresztül haladnak előre a ranglétrán. (Gyerekeknél létezik egy-egy övön belül csíkvizsga is.) A vizsgák nem csupán a fizikai képességektől vagy az ügyességtől függenek, hanem a tréningek látogatottságától a szellemi érettségig sok dolog számít.

» Mi az a WKF?

A Karate Világszövetség, a World Karate Federation rövidítése. Ezt a szervezetet ismeri el a NOB a karate sportág képviselőjének. A legutóbbi két alkalommal a WKF közel állt ahhoz, hogya karate bemutatkozzon az olimpián.